סיפורי אגדות מאדינבורו -  Grassmarket


אדינבורו, כמו כל עיר עתיקה, אפופה בסיפורי אגדות, רוחות רפאים ואמונות טפלות. אני אשתף אתכם בכמה סיפורים כאלו. הפעם סיפורנו מתרחש בגראסמרקט, איזור בעיר העתיקה של אדינבורו: 



במבט ראשון הגראסמרקט נראה כמו כל רובע אחר באדינבורו. כמה פאבים, כמה חנויות, ארכיטקטורה עוצרת נשימה.
לא יותר ולא פחות. 


הדבר היחיד ששונה מאיזורים אחרים בעיר הוא המראה - בנקודות מסוימות אפשר לראות את הטירה - טירת אדינבורו כמובן. אבל לאנשים שמכירים את ההיסטוריה של כיכר השוק זה לא רק מראה הטירה שעושה את המקום מיוחד במינו. 

הגראסמרקט נמצא מדרום -מזרח לטירה בתחתית סלע הטירה (הסלע הגעשי עליו בנויה הטירה). משנת 1477 ועד 1911 הרובע היה השוק המרכזי של אדינבורו במיוחד שוק בהמות (סוסים ובקר). האיזור היה מלוכלך ומסריח, מוכה עוני, מחלות ופשע ולא היה איזור בילויים כפי שהוא היום. כמו כן שימשה כיכר השוק בכיכר להוצאות להורג. 

כיום אחד המוסדות בגראסמרקט הוא פאב מגי דיקינסון. כל מי שבילה כמה ימים בעיר, יודע ששמות הפאבים מחביאים מאחוריהם סיפור מרתק מעברה של העיר. 

אז מי היתה מגי דיקינסון ומדוע סיפורה מיוחד כל כך שקראו על שמה פאב? 

פאב מגי דיקינסון


מגי דיקינסון היתה אשת דייג שהיתה בעלת דוכן לממכר דגים בשוק. בשנת 1724 היא הוצאה להורג בתלייה לאחר שהואשמה בהריגתו של בנה התינוק. לאחר ההוצאה להורג, הניחו את גופתה בארון קבורה והביאו אותו לכפר מאסלבורו שממנו היא הגיעה. אך ראה זה פלא - מגי לא מתה והתעוררה בארון. אך מכיוון שאת עונשה היא כבר קיבלה, אי אפשר היה לתלות אותה שוב והיא שוחררה לחופשי. בעקבות מקרה זה הוסיפו את המשפט "עד המוות" בחוק שמתיר הוצאות להורג בתלייה. מגי עצמה חזרה לחייה הישנים וזכתה לכינוי "מגי חצי תלויה". 

אך זהו לא הסיפור היחידי ברובע ששימש כאתר ההוצאות להורג העיקרי בעיר. 
בשנת 1736 חי באדינבורו אדם בשם אנדרו ווילסון. אנדרו היה גנב אך הטעות הגדולה של חייו היתה כאשר החליט לשדוד את גובה המכס. הוא נתפס ונידון למוות כמו חברו שהיה שותף לפשע. בזמן שהיו אסורים בבית הכלא וחיכו לביצוע גזר הדין ניסו אנדרו וחברו יחד עם עוד שותפים לתא המאסר. השותפים הצליחו להמלט אך אנדרו וחברו נתפסו בזמן ניסיון הבריחה. ביום ראשון לפני ההוצאה המתוכננת להורג, 2 החברים הגיעו בליווי משטרתי לכנסיית סט. גילס. שם תוכנן ניסיון בריחה נוסף. הפעם חברו של אנדרו הצליח לחמוק מידיהם של אנשי החוק אבל לא אנדרו. כמה ימים מאוחר יותר הוא נתלה בכיכר השוק. ההמון התפרע וניסה לגנוב את גופתו. מפקד המשטרה, קפטן ג'ון פורטאוס ניסה למנוע את ההתפרעות והורה לירות בהמון המשתולל. 6 אנשים נהרגו ביום זה ועוד רבים נפצעו. 
הציבור באדינבורו דרשו את חייו של הקפטן. אחר הכל הוא היה אחראי למותם של 6 אנשים. המלך הסכים אך ברגע האחרון שינה את דעתו. ההמון מחה נגד החלטת המלך. באישון לילה הם חטפו את קפטן גו'ן פרוטאוס מתאו בבית הכלא, הביאו לכיכר השוק ובצעו בו לינץ'. 



לוח הזכרון לקפטן ג'ון פרוטאוס


פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

זיהוי מהיר של ציירים וציורים (לגזור ולשמור לביקור הבא במוזיאון)

אנגליה, בריטניה או הממלכה המאוחדת?